Idealna muzika za Jogu: 8 muzičara po našoj preporuci

Postavljeno dana 19. February 2016 - 16:41

      Često se dešava da mi nakon časa osoba priđe i saopšti mi koliko je oduševljena muzikom koja je pratila čas. Kako mi je dosta njih reklo da imaju poteškoća da pronađu idealnu muziku za vežbanje, rešila sam da izdvojim neke muzičare čije se numere često čuju u našem studiju. Moram priznati da je bilo izuzetno teško istaći favorite jer srećom, ima toliko interesantnih i jedinstvenih muzičara koji svojom muzikom čine naše časove i dane ispunjenim i nadahnutim. 

1. Deva Premal - Link

Deva Premal je poznata po svojoj meditativnoj i duhovnog new-age muzici. Njena muzika obiluje prijatnim melodijama ispunjenim drevnim budističkim i sanskrtiskim mantrama. Cilj svog rada u intervjuu za Joga Žurnal predstavila je izjavom: "Naš cilj je da budemo otvoreni za boginje muzike - da budemo iskreni prema sebi, kao muzičari, kao “učitelji”, kao partneri, i na kraju, kao pojedinci - saputnici.”

2. Govinda Sky - Link

Ono što je posebno interesantno za ovaj bend jeste činjenica da su oba člana bila zajedno u pank bendu DiZiners od 1980. godine. Nešto kasnije upoznaju svog novog producenta koji je imao sluha za njihove želje i pomogao im da se ostvare i u drugoj vrsti muzike. Njihova prva numera Govinda Sky objavljena je 2007. godine.

3. Satyaa & Pari - Link

Ljubav za istinom, slobodom i srećom bila je izvor njihove inspiracije od momenta kada su se sreli i počeli svoj predivan stvaralački rad. Fokus njihove muzike je da dotakne i otvori ljudska srca za ljubav prema božanskom i ljubav prema životu. Energično pevanje koje obiluje srdačnošću, jednostavnošću i iskrenošću neće vas ostaviti ravnodušnima.

4. Monk Party - Link

Dva člana ovog benda opisuju sebe kao moderne kaluđere koji žive u zapadnom svetu. Imaju svoj poseban način kako održavaju svoju inspiraciju, budnost i kreativnost. Svrha meditativnih mantri koje izvode je kako i sami kažu: “… da podstakne naše duhovno buđenje, stimuliše naše najdublje težnje i nahrani naše unutrašnje postojanje”. Ako do sada niste čuli kako instrumenti zvuče u njihovim rukama sada imate priliku. 

5. Jai Jagdeesh - Link

Kao osoba rođena u porodici muzičara, odrastala je u Indiji i od od malih nogu bivala okružena jogom, meditacijom i načinom života punim duhovnog i spiritualnog razumevanja. Jai-Jagdeesh danas snima, objavljuje i izražava najdublje kreativnosti njenog srca sa svim kvalitetima kojim obiluje, dodajući njenoj duhovnoj muzici poseban miks densa.

6. Chinmaya Dunster - Link

Za ovog umetnika dovoljno će biti da prenesemo utiske Pol Mekartnija, koji je za Chinmaya Dunster izjavio: " Volim jedinstvenu mešavinu Irske i Indijske muzike u stilu Keltskog Ragas-a. Zvuci njihove muzike su postali moji omiljeni". Uživaćete u muzici koja na čudesan način i veoma prefinjeno prevazilazi granice između različitih kultura.

7. Manish Vyas - Link

Multi-istrumentalista, pevač, producent, majstor table i sitara, Manish Vyas odrastao je u porodici muzičara. Delove njegove svakodnevne rutine ispunjene plesom, meditacijom, muzičkim skupovima i pevanjem uspeva da savršeno prenese kroz svoje kompozicije u kojima možemo otkriti i dosta različitih žanrova: indijski, sufi, meditativni, jogički, sa mantrama, klasični, new age i world.

8. Prem Joshua - Link

Još jedan originalan spoj istočnog tradicionalnog melosa i zapadne inovacije. Elegantan i savremen Prem Joshua zadivljuje svoju publiku svojom virtuoznošću i samopuzdanjem prenoseći nam iskustvo koje prevazilazi vreme kao i sve žanrovske klase.

Definitivno ne mogu a da ne pomenem muzičare i imena poput: Jai Uttal, Karunesh, Mirabai Ceiba, Snatam Kaur, DJ Cheb & Sabbah, Blue Flower, Wah!, Shankar Tucker, David Newman i fantastičnog Borisa Grebeshikova-Purushotamu.

 

I za kraj nešto za šta verujem da će se većini dopasti:

Boris Grebenshikov Purushotama & Gabriele Roth - Link

 

Martina Tripković - M Power Yoga Centar

 

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8